dimecres, 20 de juliol del 2011

Edifici del Gremi dels Velers (des de la plaça de Lluís Millet) - Barcelona

Aquarel·la de 37 x 27 cm paper Magnani Portofino de 300 gr/m2

El Gremi dels Velers (teixidors de vels o robes de seda a mà), esdevé important a meitat del segle XVIII, quan les arts menors adquireixen força predomini. Per tant, aquesta situació de prosperitat va originar la construcció d’un local propi situat entre Via Laietana, el carrer Sant Pere més Alt i la plaça Lluís Millet. Aquest edifici és un dels pocs testimonis que ens ha arribat de l’edificació gremial del segle XVIII. Les obres foren encarregades al mestre de cases Joan Garrido. S’iniciaren el 1760 i finalitzaren el 1764, encara que a la cartela de la porta digui “Casa del Gremi de Velers de la present ciutat 1763”. Va ser ampliat el 1928, per l’arquitecte Jeroni Martorell seguint els mateixos caràcters estilístics (l’ampliació comprèn tot el cos d’edifici que dóna a la plaça Lluís Millet). La planta principal encara avui pertany al gremi (Col•legi de l’Art Major de la Seda) mentre que els altres són utilitzats com habitatges particulars. Entre els elements decoratius de l’exterior destaquen els esgrafiats amb representacions clàssiques de cariàtides i atlants. Aquesta ornamentació mural, molt utilitzada al segle XVIII, consisteix en el traçat de dibuixos fent saltar l’últim recobriment i deixant al descobert l’anterior, d’un altre color. Al balcó de la cantonada, una capella protegeix a la patrona del gremi, la Verge dels Àngels, obra de l’escultor Joan Enrich.
Font: BarcelonaTurisme.  http://www.barcelonamovie.com

5 comentaris:

 1. Rafel, molt interessants tant l'aquarel·la com el text.

  ResponElimina
 2. Rafael, me han gustado mucho las texturas que tan bien sabes hacer con los edificios del fondo y el contraste que has conseguido con esa impactante luz de la derecha.

  ResponElimina
 3. Rafael, expléndida acuarela y magistral lección de historia, felicidades.
  Abeazos

  ResponElimina
 4. Magnífica descripción del edificio del "Gremi dels Velers".
  Tu pintura, es magnífica además, teniendo en cuenta que estuviste más de una hora sin encontrar el motivo...y en tan poco tiempo llegas a hacer esta acuarela. Te felicito.
  Un abrazo.

  ResponElimina
 5. Moltes gràcies, agraeixo molt els vostres comentaris.

  ResponElimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.